СОЛАРИУМ

• Защо човек трябва да посещава солариум?
Има много причини, както биологични, така и физиологични, излагането на светлина за почти всички живи организми на Земята да е препоръчително. Хората изглеждат по-добре с лек загар, поради което добрият тен влияе на самочувствието и успеха.
• Вреди ли солариума?
Категорично не. Солариума действа благоприятно върху цялостното състояние на организма. Стимулира възпроизвеждането на витамин Д, колаген, меланин, хормона на щастието (серотонин), спомага за лекуването на много заболявания.
• Защо лекия тен е толкова важен и как мога най-добре да се приготвя за следващите летни ваканции?
УВ-В лъчите, които навлизат в кожата когато сте в солариум, стимулират производството на меланин, който покрива ядрото на клетката и защитава нейните допаминергични нигростриални неврони (ДНН). Също така правят външния слой на кожата по-дебел, което не позволява на УВ светлината да премине безпрепятствено в долните слоеве на кожата. Добиването на тен чрез солариум е разумна мярка за подготовка на кожата за лятната ваканция. Ще са ви необходими около 2-3 седмици, за да изградите защитен фактор от 4 до 8.
• Защо трябва да ползвам козметика за солариум?
Ползването на професионална козметика за солариум е важно, за да запазите кожата си млада, жизнена, тонизирана и хидратирана.
• Колко често мога да ползвам солариум, за да добия тен здравословно?
Препоръката дадена от комисията по облъчване, е максимум 50 процедури на година, било то на слънце или в солариум. Времетраенето между 2 процедури трябва да е най-малко 48 часа. Изгарянията могат да се видят едва след 6 до 24 часа.
• Ползването на солариума ще намали ли депресията позната през зимния период и сезонната умора?
Престоя Ви в солариум предизвиква възпроизвеждане на хормона на щастието – серотонин. Ползвайте солариум през зимния
• Възпроизвежда ли кожата витамин Д, меланин и колаген по време на соларна процедура?
Както споменахме по-горе, да. Зимата Вие сте лишени от добиването на витамин Д, тъй като слънцето е естествен стимулатор, но през летния период. Алтернативно решение през зимен период е солариумът. При ползването на солариум освен витамин Д, кожата Ви възпроизвежда меланин и колаген.
• Ще имам ли бръчки, ако ползвам солариум?
За да няма място за притеснение относно появата на бръчки, препоръчваме ползването на солариум да бъде в рамките на нормалното.
• Какво е правилното отношение към кожата ми, когато ползвам солариум?
Почистете всякакъв вид козметика и грим преди процедурата. Лосиони за добиване на тен с UV защита не са подходящи за солариум. Контролирайте престоя си в соларните апарати, не прекалявайте с броя на процедурите (не повече от 8-10 процедури месечно). Избегнете комбинация на плаж и солариум в един ден. И най-важното: хидратираите кожата си, като
• Могат ли възрастни хора да ползват солариум?
Да могат да ползват солариум. Те по-скоро биха могли да се възползват от положителните ефекти на УВ светлината при ревматични болки, за повдигане на тонуса или за произвеждането на витамин D3, който предотвратява остеропорозата.
• Вредно ли е добиването на тен при малки деца?
Да вредно е, поради факта, че резистенцията на детската кожа към УВ светлината не е още напълно развита. Те могат да започнат да добиват тен най-рано след 16 годишна възраст и само след като са получили изчерпателна професионална инструкция.